Mondhygiënist Groningen - Tandvleesproblemen
U wist vast al dat tandvleesproblemen of tandvleesklachten uiteenlopende oorzaken kunnen hebben. Maar wist u ook dat:
- Problemen al kunnen beginnen zonder dat u last ervaart;
- Op het moment dat u klachten ondervindt, er al vaak onherstelbare schade kan zijn ontstaan aan kiezen;
- De mondgezondheid ook invloed heeft op de algehele gezondheid van het lichaam;
Gelukkig kunt u zelf veel doen om uw mond gezond te houden, en biedt de mondhygiënist de nodige professionele ondersteuning. Preventie is daarbij het sleutelwoord!
Hieronder leest u meer over ontstoken tandvlees.
Neem gerust vrijblijvend contact met mij op voor een (telefonisch) consult. Een tandartsverwijzing is hiervoor niet nodig.
+31 (0) 50 54 99 378
Gingivitis
Ontstoken tandvlees, oftewel 'Gingivitis', is de meest voorkomende aandoening aan het tandvlees. Veel mensen hebben het, maar doordat veel mensen niet daadwerkelijk klachten ervaren, gaan deze mensen te laat naar de mondhygiënist. Een juiste behandeling kan de klachten verhelpen, maar er kan al onherstelbare schade zijn opgetreden aan het kaakbot. Het is daarom belangrijk om regelmatig een mondhygiënist te bezoeken om de gezondheid van je mond te laten controleren.
Parodontitis
Indien een ontsteking van het tandvlees te lang onopgemerkt is gebleven, kan het zich uitbreiden naar het kaakbot. Men spreekt in dat geval van 'Parodontitis'. Het tandvlees verliest z'n aanhechting, waardoor ruimtes ontstaan die 'Pockets' worden genoemd. Via deze pockets kunnen bacteriën nog gemakkelijker het dieper gelegen weefsel bereiken. Uiteindelijk kan er zelfs kaakbot verloren gaan, waardoor tanden en kiezen hun steun verliezen. Ook voor parodontitis geldt dat dit proces kan verlopen zonder pijnklachten.
Oorzaken
Uiteraard verkleint een goede mondverzorging de kans op het ontstaan van ontstekingen aan het tandvlees. Veel mensen denken dat ze hun gebit goed verzorgen, maar onbedoeld doen veel mensen dit niet op de juiste manier. Onvoldoende of verkeerde mondhygiëne komt tot uiting in te weinig of juist teveel poetsen, te hard poetsen, geen of verkeerd gebruik van flosdraad, tandenstokers en ragers. Dit zijn allemaal zaken die het ontstaan van tandvleesontstekingen juist bevorderen. Daarnaast zijn er nog meer factoren zoals:
- ziektes zoals diabetes
- hormonale veranderingen zoals zwangerschap of de overgang
- verminderde weerstand
- roken
- stress
- medicijngebruik
Daarnaast speelt genetische aanleg een belangrijke rol bij het ontstaan van parodontitis.
Symptomen
Enkele symptomen die duiden op een tandvleesontsteking:
- pijnlijk en geïrriteerd tandvlees
- rood tandvlees (normaal is het roze)
- opgezwollen tandvlees
- bloedend tandvlees tijden het eten, tandenpoetsen, flossen of het gebruik van tandenstokers
- teruggetrokken tandvlees
Een vieze smaak in de mond en/of een slechte adem kan een gevolg zijn van parodontitis.
Behandeling
Voordat een tandvleesontsteking kan worden behandeld, dient eerst in kaart te worden gebracht wat de omvang de ontsteking is, en in welk stadium zich de ontsteking bevindt. Na deze inventarisatie wordt in overleg met u een behandelplan opgesteld. De behandeling zal gericht zijn op het verwijderen van de ontstekingsbron, vaak zijn dat tandplak en tandsteen. Deze bevatten bacteriën en kunnen zich ook onder het tandvlees bevinden. Indien de problemen dermate ernstig zijn dat er specialistische zorg nodig is, zal ik u doorverwijzen naar een parodontoloog.
Daarnaast kan ik u adviseren over wat u zelf kunt doen om de genezing te bevorderen en problemen in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen.