Mondhygienist Groningen - Tandsteen

Tandplak (of tandplaque) is een zacht, kleverig en bijna onzichtbaar laagje met speekseleiwitten en bacteriën dat zich hecht op tanden en kiezen. Indien tandplak niet goed wordt verwijderd, kunnen de bacteriën een tandvleesontsteking veroorzaken. De tandplak die blijft zitten verkalkt en wordt  hard. Zo ontstaat tandsteen, dat zich stevig vastzet op tanden en kiezen. Zichtbaar, maar ook onzichtbaar onder het tandvlees. Doordat zich telkens nieuwe laagjes tandplak afzetten kan de hoeveelheid tandsteen langzaam groeien en daarmee ook de hoeveelheid bacteriën. 

Neem gerust vrijblijvend contact met mij op, of lees hieronder verder.

+31 (0) 50 54 99 378

CONTACT

Tandsteen voorkomen

Het is onmogelijk om tandsteen helemaal te voorkomen. Dit komt doordat plaque voortdurend wordt aangemaakt uit bacteriën, voedselresten en stoffen in het speeksel. Hoe minder tandplaque er in de mond zit, hoe minder tandsteen er gevormd kan worden.

  • Poets twee keer per dag met de hand of elektrische tandenborstel, gebruik twee keer per dag de interdentale hulpmiddelen zoals tandenstokers of ragers; 
  • Eet minder suiker, omdat de vorming van tandplaque door suikerrijke voeding gestimuleerd wordt;
  • Drink voldoende water: speeksel bestaat voor een heel groot gedeelte uit vocht en een goede speekselvloed helpt de mond schoon te maken; 
  • Eet veel groente, want groenten bevatten vocht wat zorgt voor een gezonde speekselproductie;
  • In tijden van stress vindt er een verandering van de speekselproductie plaats. Hierdoor blijft er meer plaque in de mond achter, waardoor de kans op het ontstaan van tandsteen toeneemt;
  • Bezoek regelmatig de mondhygiënist. Hij of zij geeft adviezen en verwijdert op professionele wijze de aanwezige tandsteen en tandplaque, waardoor ontsteking van het tandvlees wordt voorkomen. 

Behandeling

Het verwijderen van tandsteen en tandplak kan zowel handmatig als machinaal met een tandsteenapparaat gebeuren. Het gebruik van een tandsteenapparaat is minder arbeidsintensief maar voor sommige mensen vervelend vanwege het geluid en gespetter van water. Het is belangrijk dat het tandsteen goed verwijderd wordt, zowel boven als onder het tandvlees. Een mondhygiënist heeft hiervoor de juiste opleiding en training gevolgd. Meestal worden de tanden na afloop gepolijst om ervoor te zorgen dat de tanden mooi glad zijn. Tandplak kan op die manier minder goed hechten aan het tandoppervlak, en het gebit ziet er schoon en fris uit. 

Het verwijderen van tandsteen is voor de meeste mensen niet echt pijnlijk. In sommige gevallen is dat wel het geval en zal ik daar rekening mee houden in mijn behandelmethode.